Pierre Mak
Pierre Mak

Meteen na mijn afstuderen aan het Mozarteum Salzburg in 1987 ben ik begonnen met het geven van zanglessen. Ik werkte thuis en aan de muziekscholen in Bilthoven en Den Haag. Van 2000 tot 2008 was ik hoofdvakdocent zang klassiek aan het Utrechts Conservatorium, sinds 2003 ben ik in dezelfde functie werkzaam aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ik tevens de Liedklas en de Oratoriumklas verzorg. In mijn privépraktijk coach ik zowel professionele zangers als gemotiveerde amateurs.

In mijn lesgeven streef ik er naar in een open sfeer en op basis van gelijkwaardigheid, geduld, respect en vrijheid met mensen te werken aan het vervolmaken van hun vocale techniek en het bevorderen en stimuleren van hun artisticiteit en creativiteit. Studenten kunnen alleen groeien als er ruimte is voor wie zij zijn en wat zij vocaal en artistiek meebrengen: onder druk komen dingen niet tot stand.

Hedentendage lijkt er in het zangonderwijs een tendens te bestaan waarbij het vooral draait om 'functie', om de kennis van het stemapparaat en hoe de stem werkt: veel 'techniek', veel wetenschap, veel klank, weinig nuance en verfijning. Functie, techniek… heel belangrijk, maar verre van zaligmakend...
Ik zie vocale techniek als een middel tót, niet als een doel op zich. Een goede zanger moet mijns inziens niet alleen technisch goed zingen, maar ook een verhaal kunnen vertellen en emoties overbrengen. Dit lukt niet met 'hard werken', maar vereist een uitgebalanceerd en ontspannen gebruik van lichaam en stem. Alleen zo komt men tot vrijheid en schoonheid van klank. Het is uiteindelijk de kruisbestuiving tussen 'techniek' en 'muziek' die zorgt voor een optimaal vocaal en artistiek resultaat.

Naast het geven van privé-zanglessen thuis in Amsterdam coach ik liedduo's. In Almere heb ik de beschikking over een studio, vanaf Almere Centrum en Almere Buiten binnen 10 minuten bereikbaar met OV. Er staat een Bechstein uit 1912, gerestaureerd in 2016. Een goede vleugel is dus voorhanden. Ook voor oratorium-coaching kunnen mensen bij mij terecht.
Tenslotte behoort het vocaal begeleiden van koren en kleine ensembles tot de mogelijkheden.

Voor meer info: top ↥
website1@pierremak.nl
06-50212824